Home » Știință » Organismul unei femei din SUA produce singur alcool prin urină. Este primul caz documentat

Organismul unei femei din SUA produce singur alcool prin urină. Este primul caz documentat

Organismul unei femei din SUA produce singur alcool prin urină. Este primul caz documentat
Publicat: 16.05.2020
O femeie din SUA suferă de o afecţiune medicală neobişnuită, prin care alcoolul se produce natural în vezică. Cazul acesteia a fost în premieră documentat de o echipă de cercetători.

Afecţiunea medicală, pe care cercetătorii au propus să o denumească „sindromul de fermentaţie în vezică”, este similară cu o altă boală incredibil de rară, sindromul de fermentaţie intestinală, atunci când simpla ingerare de carbohidraţi poate fi suficientă pentru a duce o persoană în stare de ebrietate, chiar şi fără ca aceasta să fi consumat alcool prin metode obişnuite.

Medicii din SUA au descoperit un posibil caz similar, după ce au îngrijit o pacientă de 61 de ani care s-a prezentat la spital cu leziuni hepatice şi diabet necontrolat.

Femeia a vizitat University of Pittsburgh Medical Centre Presbyterian Hospital pentru a fi inclusă pe lista pentru transplant de ficat, iar medicii au suspectat iniţial că problemele sale de sănătate proveneau de pe urma unei dependenţe de alcool, din cauza testelor repetate de urină care arătau în mod constant prezenţa alcoolului. 

„Iniţial, experţii noştri au crezut că femeia ascundea o dependenţă de alcool”, au explicat medicii în raportul de caz, publicat în februarie, potrivit Science Alert.

„Totuşi, rezultatele testului de plasmă pentru etanol şi testele de urină pentru acid sulfonic, produşii intermediari ai etanolului (alcool etilic sau mai simplu doar alcool), ieşeau negative, în timp ce testele de urină pentru etanol erau pozitive”, au mai adăugat medicii. 

De asemenea, pe lângă faptul că nega încontinuu că ar fi consumat alcool, pacienta nu părea în starea de ebrietate în timpul vizitelor la spital, chiar dacă urina sa arăta niveluri crescute de etanol.

Un alt mister a fost şi prezenţa cantităţilor mari de glucoză în urină – afecţiune medicală numită hyperglycosuria.

În timp ce cercetau cazul femeii, medicii au descoperit alte cazuri similare de producere a etanolului în urină, însă doar la un caz post-mortem şi la alte experimente desfăşurate in vitro. 

Acestea fiind spuse, este posibil ca alţi pacienţi să se fi prezentat cu această afecţiune medicală rară, dar simptomele nu au fost recunoscute, din cauza patologiei neobişnuite şi necunoscute.

„Experienţa noastră demonstrează cât de uşor este să treci cu vederea semnalele sindromului de fermentaţie urinară”, au mai spus medicii. 

Concluziile studiului au fost publicate în Annals of Internal Medicine.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Celule asemănătoare celulelor stem au fost descoperite în ficat şi ar putea reprezenta sfârşitul transplanturilor hepatice

Ce obiceiuri sunt dăunătoare pentru ficat

Avertisment OMS: Consumul de alcool poate creşte riscul de a face COVID-19

Cui pe cui se scoate! Medicii au salvat cu bere viaţa unui bărbat care consumase prea mult alcool

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase